Eurofit voetbalclubs helpen supporters aan gezonde leefstijl

Eurofit

EuroFIT is een internationaal wetenschappelijk onderzoek naar het bevorderen van een gezonde leefstijl bij  supporters van eredivisie voetbalclubs.

ADO Den Haag, FC Groningen, PSV en Vitesse starten het nieuwe voetbalseizoen (2015-2016) met het EuroFIT leefstijlprogramma. Naast de vier Nederlandse clubs doen elf andere clubs uit Engeland, Noorwegen en Portugal mee met het onderzoek, waaronder Arsenal, Benfica, Manchester City, FC Porto en Rosenborg.

In Nederland voert het VU medisch centrum het onderzoek uit naar de effecten van het programma, in nauwe samenwerking met het Radboudumc, de KU Leuven en de Vrije Universiteit.

Het Radboudumc (IQ healthcare) en de KU Leuven ontwikkelen de komende drie jaar een plan voor voortzetting van het leefstijl programma in Europese voetbalclubs na het onderzoeksproject.

Het EuroFIT leefstijlprogramma

Het leefstijlprogramma is gericht op  mannelijke voetbalsupporters tussen de 30 en 65 jaar die onvoldoende bewegen en kampen met overgewicht. Deze supporters krijgen een programma van twaalf weken aangeboden. In een groep wordt wekelijks samen bij de club gesport, bijvoorbeeld in het stadion of op het trainingsveld. Coaches van de clubs begeleiden de supporters om ook in hun dagelijks leven meer te bewegen, minder te zitten en gezonder te eten.

EuroFIT is gebaseerd op het 'Football Fans in Training' programma in de Schotse Premier League. In dit programma verloren supporters gemiddeld 5 kilo lichaamsgewicht over een periode van 3 maanden en kwamen deze kilo's er niet terug aan binnen het jaar erna.

Voor meer informatie:

EuroFIT website: eurofitfp7.eu

NL EuroFIT website: nl.eurofitfp7.eu

Irene van de Glind: (irene.vandeglind@radboudumc.nl)

Het EuroFIT project wordt gefinancierd door FP7 Health van de Europese Commissie.