Ziekenhuisopnames van ouderen vanaf de Spoedeisende Hulp zijn regelmatig vermijdbaar

Onderzoek uitgevoerd in het Radboudumc en het Canisius-Wilhelmina ziekenhuis (CWZ) laat zien dat bijna één op de vijf ziekenhuisopnames van oudere patiënten via de Spoedeisende Hulp (SEH) vermijdbaar is. Oorzaken voor deze vermijdbare opnames zijn te vinden op het niveau van de patiënt, de zorgverlener, en de organisatie en toegankelijkheid van zorg. Veel van deze oorzaken zijn goed aan te pakken met behulp van passende en bestaande interventies.

Oudere patiënten die de Spoedeisende Hulp (SEH) afdeling bezoeken worden, in verhouding tot jongere patiënten, vaker opgenomen en verblijven vervolgens langer in het ziekenhuis. Soms kan met passende zorg een ziekenhuisopname vermeden worden of blijkt achteraf dat een opname te voorkomen was geweest. Onderzoekers van het Radboudumc en het CWZ hebben in beide ziekenhuizen onderzocht hoe vaak een opname van een oudere patiënt via de SEH vermijdbaar was. Gedurende een maand zijn alle opnames in kaart gebracht en beoordeeld op vermijdbaarheid aan de hand van een gemeenschappelijke definitie. Met behulp van kwantitatieve en kwalitatieve methoden is vervolgens onderzocht welke oorzaken ten grondslag lagen aan deze vermijdbare opnames. Uit de studie blijkt dat bijna één op de vijf ziekenhuisopnames vermijdbaar was. Verschillende oorzaken voor vermijdbare opnames werden gevonden op het niveau van de patiënt, de zorgverlener, en de organisatie en toegankelijkheid van zorg. In het artikel doen de onderzoekers aanbevelingen om vermijdbare (en kostbare) opnames vanaf de SEH te reduceren.

van den Broek, N. Heiwegen, M. Verhofstad, R. Akkermans, L. van Westerop, Y. Schoon, G. Hesselink: Preventable emergency admissions of older adults: an observational mixed-method study of rates, associative factors and underlying causes in two Dutch hospitals.