Telemonitoring bij chronisch hartfalen niet onverdeeld positief

Om de stijgende zorgkosten binnen de perken te houden wordt digitalisering van de zorg vaak als oplossing gezien. Onderzoekers van het Radboudumc, waaronder Stefan Auener (junior onderzoeker bij IQ healthcare) onderzochten het gebruik van telemonitoring bij chronisch hartfalen. Dalen daardoor de ziekenhuisopnames en het bezoek aan de spoedeisende hulp? Soms wel, maar vaak ook niet. Soms nemen de zorgvraag en kosten zelfs toe. Er is meer inzicht nodig om telemonitoring succesvol in te kunnen voeren.

Verschillende media besteedden aandacht aan dit onderzoek:

NOS radio-interview met Stefan Auener (fragment zit op 1:39:10 min.)

Zorgkrant.nl, 20 oktober 2021

Lees hier de publicatie in het Journal of medical internet research: The Effect of Noninvasive Telemonitoring for Chronic Heart Failure on Health Care Utilization: Systematic Review - Stefan L Auener, Toine E P Remers, Simone A van Dulmen, Gert P Westert, Rudolf B Kool, Patrick P T Jeurissen.

Policybrief Telemonitoring bij chronisch hartfalen


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht