Waardevolle zorg voor iedereen: persoonsgericht, effectief, veilig, doelmatig en ethisch verantwoord

Nieuws

meer

Project

meer
Afb bij Uitgelicht project.jpg

Experts

meer

Blog

meer

Over Indische spruw of ‘aphtae tropicae’Indische spruw, de Latijnse term is aphtae tropicae, wordt tegenwoordig in verband gebracht met coeliaki. Coeliaki is een chronische darmaandoening, gekenmerkt door een aangeboren glutenallergie die zonder dieet beschadiging van het darmslijmvlies tot gevolg kan hebben. De eerste beschrijving van Indische spruw is in 1837 opgesteld door W. Bosch

Publicaties

meer

Gespreksvoering ‘nieuwe donorwet’ onderzocht: ‘geen bezwaar’ voelt anders dan een ‘ja’Sinds juli 2020 geldt in Nederland het Actief Donor Registratiesysteem voor orgaan- en weefseldonatie. Nieuw daarin is de ‘geen bezwaar’-donorregistratie. Hoe bespreken artsen deze donorregistratie met de familie? In de praktijk zien we dat artsen een individueel vertrekpunt hebben en het gesprek via vier verschillende routes voeren. Indien de familie op de hoogte is van de donorregistratie van hun dierbare verloopt het gesprek soepeler voor zowel de arts als voor de familie.

Preventie: Onderzoek naar effectiviteit stoppen-met-rokeninterventiesProf. dr. Marijn de Bruin (IQ healthcare) leidt een onderzoeksprogramma (IC-Smoke) naar de effectiviteit en effectieve elementen van programma’s om mensen te helpen om te stoppen met roken. In het meest recente IC-Smoke onderzoek dat nu is gepubliceerd in Addiction vat De Bruin op een innovatieve manier het bewijs samen van ruim 170 gerandomiseerde interventiestudies.

Agenda

meer

Dagelijks denken artsen na over welke zorg past bij hun patiënten. Soms is de betere keuze om af te wachten of de conservatieve behandeling te kiezen. Want als labonderzoeken, beeldvorming, medicatie of operatie geen toegevoegde waarde hebben voor de patiënt, kun je deze beter laten.