Nieuws
meerProject
meer
De NPASS: een valide meetinstrument voor het balanceren van de vraag naar verpleegkundig werk en beschikbaar personeel op de verpleegafdelingVoldoende personeel is ontzettend relevant voor de kwaliteit van zorg en het welzijn van verpleegkundigen. Om tot een goede inzet te komen, is het belangrijk om de balans tussen de vraag naar verpleegkundig werk en beschikbaar personeel te meten.
Experts
meerBlog
meerOver Indische spruw of ‘aphtae tropicae’Indische spruw, de Latijnse term is aphtae tropicae, wordt tegenwoordig in verband gebracht met coeliaki. Coeliaki is een chronische darmaandoening, gekenmerkt door een aangeboren glutenallergie die zonder dieet beschadiging van het darmslijmvlies tot gevolg kan hebben. De eerste beschrijving van Indische spruw is in 1837 opgesteld door W. Bosch
Publicaties
meerGespreksvoering ‘nieuwe donorwet’ onderzocht: ‘geen bezwaar’ voelt anders dan een ‘ja’Sinds juli 2020 geldt in Nederland het Actief Donor Registratiesysteem voor orgaan- en weefseldonatie. Nieuw daarin is de ‘geen bezwaar’-donorregistratie. Hoe bespreken artsen deze donorregistratie met de familie? In de praktijk zien we dat artsen een individueel vertrekpunt hebben en het gesprek via vier verschillende routes voeren. Indien de familie op de hoogte is van de donorregistratie van hun dierbare verloopt het gesprek soepeler voor zowel de arts als voor de familie.
Preventie: Onderzoek naar effectiviteit stoppen-met-rokeninterventiesProf. dr. Marijn de Bruin (IQ healthcare) leidt een onderzoeksprogramma (IC-Smoke) naar de effectiviteit en effectieve elementen van programma’s om mensen te helpen om te stoppen met roken. In het meest recente IC-Smoke onderzoek dat nu is gepubliceerd in Addiction vat De Bruin op een innovatieve manier het bewijs samen van ruim 170 gerandomiseerde interventiestudies.
Agenda
meerJonge artsen krijgen het nodige voor de kiezen in hun werk in de gezondheidszorg. Daarom is het van belang tijdens je opleiding een robuuste persoonlijke en professionele identiteit te ontwikkelen. Maar hoe doe je dat?
Kwalitatief onderzoek is aangewezen als het gaat om ervaringen van mensen, thema´s waarover weinig bekend is of de context waarin een gebeurtenis plaatsvindt.
Dagelijks denken artsen na over welke zorg past bij hun patiënten. Soms is de betere keuze om af te wachten of de conservatieve behandeling te kiezen. Want als labonderzoeken, beeldvorming, medicatie of operatie geen toegevoegde waarde hebben voor de patiënt, kun je deze beter laten.