Nieuws

 • Improving patient care 3rd edtion.jpg
  (13-05-2020)

  Improving Patient Care: The Implementation of Change in Health Care, 3rd Edition

  Improving Patient Care equips professionals and policymakers with the knowledge required to successfully optimize health care practice.
 • (22-04-2020)

  Coronavirus kan de zorg structureel veranderen

  het uitbreken van het coronavirus COVID-9 heeft op korte ­termijn grote invloed op de zorg, zowel financieel als organisatorisch. En waarschijnlijk zal het virus ook consequenties hebben voor hoe de zorg zich op de middellange termijn zal ontwikkelen.
 • Afbeelding bij nieuwsitem Hoogeboom.jpg
  (16-03-2020)

  People-like-me behandeling bij etalagebenen

  Het Radboudumc heeft, samen met de Universiteit van Colorado, ClaudicatioNet en Harteraad, een methode ontwikkeld om mensen met etalagebenen (een vaatziekte waarbij de slagaderen in het been zijn vernauwd) op een betere manier te behandelen.
 • Cover nieuwe boek Maud Graff.png
  (03-03-2020)

  Nieuw boek over ergotherapie bij ouderen

  Nieuw boek over ergotherapie bij ouderen Onlangs is een nieuw internationaal boek uitgekomen: “Occupational therapy for older people”, in het Nederlands “Ergotherapie bij ouderen”. Het boek beschrijft ergotherapie interventies bij ouderen in de eerstelijnszorg, de intensive care, de revalidatie, het verpleeghuis, de palliatieve zorg en toekomstperspectief.
 • IQH artsen.jpg
  (06-02-2020)

  Summerschool ‘How Health Systems Work’

  Werk je als consultant, manager of ondernemer in de zorg of ben je van plan na je studie of promotieonderzoek als zodanig te gaan werken? Dan is basiskennis over hoe de gezondheidszorg op systeemniveau werkt onmisbaar ...
 • Doen of laten logo.png
  (29-01-2020)

  Nieuwe resultaten project Doen of laten: Huisartsen vragen weinig foto’s aan bij rugklachten

  De meeste huisartsen vragen zelden een foto aan voor een patiënt met lage rugpijn zonder ernstige symptomen. Hiermee scoort Nederland beter dan andere westerse landen zoals Canada en de Verenigde staten. Zo'n foto draagt namelijk niet bij aan de behandeling, zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, het LUMC en Coöperatie VGZ. Bij een kleine groep blijkt er echter ruimte voor verbetering.
 • B Berden resized.jpg
  (28-11-2019)

  Bart Berden benoemd tot hoogleraar Organisatie Ziekenhuiszorg bij IQ healthcare

  Bestuursvoorzitter van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) en arts dr. Bart Berden is met ingang van 1 november 2019 benoemd tot bijzonder hoogleraar Organisatie Ziekenhuiszorg aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. Hij is toegevoegd aan het wetenschappelijk team van IQ healthcare dat zich bezighoudt met gezondheidsonderzoek
 • (28-10-2019)

  Rapport Praktijkvariatie acht aandoeningen

  In de periode 2017-2019 heeft de afdeling IQ healthcare van het Radboudumc in opdracht van de Patiëntenfederatie en in samenwerking met de Nederlandse Zorgautoriteit en het Zorginstituut Nederland praktijkvariatie binnen de medisch specialistische zorg onderzocht. In dit project is een belangrijke stap gezet in het dossier praktijkvariatie.
 • (16-04-2019)

  Tijn Kool bij Radio EenVandaag

  Op maandag 15 april was Tijn Kool te gast bij Radio EenVandaag, waar hij inging op de stelling dat de helft van handelingen in ziekenhuizen geen bewezen nut zou hebben.
 • Afbeelding Hester oratie.jpg
  (26-03-2019)

  Oratie Hester Vermeulen ‘Beter laten, beter maken, beter doen’

  Op vrijdag 1 maart jl. gaf Hester Vermeulen haar oratie in een overvolle Aula van de Radboud Universiteit. De leerstoel Verplegingswetenschap met de naam ‘Excellence in nursing’ levert een bijdrage aan excellente essentiële zorg voor patiënten en hun familie en professionalisering en academisering van de verpleegkunde. In haar oratie legde ze het accent op de mensen en organisaties met wie en welke organisaties de leerstoel samenwerkt aan onderzoek, onderwijs en praktijk.
 • afbeeling PWS.png
  (26-03-2019)

  Een digitaal expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen:

  Met de komst van het Nationaal Plan Zeldzame Ziekten (NPZZ) werden ontwikkelingen rond expertisecentra voor zeldzame aandoeningen bespoedigd. De lancering van het masterplan voor een Nederlands expertisecentrum Prader-Willi syndroom (2013) door IQ healthcare, werd deels ingehaald door deze ontwikkelingen. Het masterplan beschreef echter tevens een leidraad voor de ontwikkeling van een digitaal kennisplatform. Met deze leidraad werd dit digitale kennisplatform in 2016 gerealiseerd.
 • (25-03-2019)

  Wereldwijd eerste Mensgerichte Zorg Persoons-Award uitgereikt aan Jan Kremer

  Jan Kremer ontving de award voor zijn prestaties als zorgprofessional, onderzoeker, docent en nationaal beleidsmaker en voor al het werk dat hij levert voor betere zorg, in partnerschap met de patiënt of cliënt.
 • (25-03-2019)

  EU subsidie voor PATSAFE project

  Het EU Horizon 2020 - Research and Innovation Framework Programme heeft onlangs het projectvoorstel “Developing the University of Tartu to a well-networked PATient SAFEty research center in Estonia” gehonoreerd.
 • (19-03-2019)

  Onderzoek naar gebruik van Vektisdata voor toezicht door IGJ

  Databases zoals die van de zorgverzekeraars, Vektis, kunnen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en jeugd (IGJ) helpen bij het risicotoezicht op vrijgevestigde beroepsbeoefenaren. Dat is een van de conclusies van een onderzoek van IQ healthcare van het Radboudumc en het Amsterdam Public Health research institute. De onderzoekers hebben drie indicatoren geselecteerd die iets zeggen over de kwaliteit van de huisartsenzorg. Voor deze indicatoren is gekeken hoe huisartsenpraktijken daarop scoorden.
 • (13-03-2019)

  Uitrol Coach2Move in VS

  Prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden en Dr. Thomas Hoogeboom brachten onlangs een bezoek aan de School of Medicine van de University of Utah in de Verenigde Staten. Onderzoekers aan de University of Utah willen de kosteneffectieve, persoonsgerichte fysiotherapie aanpak (Coach2Move) aanpassen naar het Amerikaanse zorgsysteem en hebben hiervoor een subsidie verworven van 800.000 US dollar.
 • Afbeelding bij Coach2move subsidie.jpg
  (06-02-2019)

  Subsidie omzetten Coach2Move naar Amerikaans zorgsysteem

  Samen met de University van Utah vertalen prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden en dr. Thomas Hoogeboom het kosteneffectieve, persoonsgerichte fysiotherapieprogramma Coach2Move naar het Amerikaanse zorgsysteem. Hiervoor hebben ze een subsidie ontvangen van de Agency for Healthcare Research and Quality. De grootste uitdaging in dit project zal waarschijnlijk liggen in de complexe inrichting van het Amerikaanse zorgsysteem alsook de inactiverend gebouwde Amerikaanse omgeving (weinig tot geen fietspaden of winkels/familie op loopafstand).
 • (14-01-2019)

  Onderzoek naar gebruik van textmining door IGJ

  Automatische tekstanalysetechnieken (textmining) bieden de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de mogelijkheid om klachten die bij haar binnenkomen te doorzoeken. Zo kan zij eventuele trends en patronen vinden die meer inzicht geven in de aard en de relevantie van de klachten.
 • (15-11-2018)

  Terugblik symposium 'Better care, network care?' 2 november

  Op 2 november organiseerde IQ healthcare binnen het verband van het Radboud Institute for Health Sciences het symposium 'Better care, network care?' over adequate netwerkzorg.
 • Graff Maud 1 verkleind.jpg
  (06-09-2018)

  Maud Graff, Nederlands eerste bijzonder hoogleraar Ergotherapie

  Maud Graff is met ingang van 1 september 2018 benoemd tot bijzonder hoogleraar Ergotherapie aan de Radboud Universiteit/Radboudumc. De leerstoel - de eerste in Nederland - wordt gefinancierd door Ergotherapie Nederland.
 • (21-06-2018)

  Rapport Knelpunten en oplossingen in de zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen

  In opdracht van het Zorginstituut Nederland is een inventarisatie uitgevoerd van knelpunten en oplossingen in de zorg voor kwetsbare ouderen.
 • Fotocollage.png
  (29-05-2018)

  Verslag Celsus conferentie 2018

  Op 19 april 2018 werd de afronding van het kennisprogramma ‘Celsus, academie voor betaalbare zorg’ feestelijk gevierd met een eindcongres bij New Babylon in Den Haag. Als start werd de animatie ‘Betaalbare zorg’ getoond. Marit Tanke belichtte in vogelvlucht de belangrijkste bevindingen uit vijf jaar kennisontwikkeling rondom betaalbaarheid van de zorg en DG curatieve zorg Bas van der Dungen nam namens minister Bruins nam de boekenreeks over betaalbare zorg in ontvangst.
 • Jeurissen P.jpg
  (01-06-2016)

  Inaugurele rede prof. dr. Patrick Jeurissen

  Op 1 juni 2016 sprak Patrick Jeurissen zijn oratie uit getiteld ‘Steeds meer zorg, een betaalbare oplossing’. Hij besprak daarin het vraagstuk van de betaalbaarheid van onze zorg en wat nodig is voor duurzame oplossingen op de lange termijn.
 • (25-11-2015)

  Klachten en diagnoses van Patiënten op spoedposten in Nederland

  een vergelijkende studie van geïntegreerde Spoedeisende hulpen(SEH) en huisartsenposten(HAP’s).
 • (25-11-2015)

  Factoren van invloed op het zorggebruik in verschillende zorgsystemen

  Een internationale analyse van patiëntengegevens van 34 landen - In dit internationale onderzoek hebben we gekeken naar de geneigdheid van mensen om zorg te zoeken bij ernstige en minder ernstige klachten. We hebben gekeken of dit verschilt tussen landen, waar dit door beïnvloed wordt en of het leidt tot meer zorggebruik.
 • (25-11-2015)

  Eenduidige visie op palliatieve zorg bij dementie ontbreekt

  De identificatie van de palliatieve fase bij mensen met dementie in 6 landen