Implementatie van een vroege overstap van antibiotica via het infuus naar oraal

Het Radboudumc gaat aan de slag met het eerder overstappen naar orale antibiotica. Dr. Eva Verkerk, onderzoeker bij IQ healthcare, heeft een subsidie van ZonMw ontvangen om dit met het Antibiotica-team aan te pakken. Aan de hand van dit project wordt ze ook opgeleid tot implementatie science practitioner.

Een vroege overstap vermindert de kans op lijninfecties en verkort de opnameduur, waardoor er ruimte vrij komt voor meer waardevolle zorg. Patiënten hebben meer bewegingsvrijheid en verpleegkundigen zijn minder tijd kwijt aan medicatietoedieningen.

Op dit moment stimuleert het A-team al gepast antibioticagebruik in het Radboudumc door antibioticavoorschriften te beoordelen. Dit gaat handmatig en is tijdsintensief, waardoor het maar bij een deel van de voorschriften gedaan wordt. In dit project wordt onder andere een hulpmiddel in Epic ontwikkeld dat een voorselectie kan maken van patiënten die kandidaat zijn voor de overstap.

Daarnaast hoort bij de subsidie een opleidingstraject tot implementatie science practitioner. Samen met de andere fellows uit Nederland zal Eva opgeleid worden tot bruggenbouwer tussen onderzoek en de praktijk, waarbij ze zich specifiek zal richten op het bevorderen van gepaste zorg door het deïmplementeren van niet-gepaste zorg.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht