Stoppen met niet-gepaste verpleegkundige zorg bespaart leed, tijd en geld: Beter laten 2.0

QR code_Beter Laten en Beter Doen_2023.png

 

Onderzoekers van Radboudumc IQ healthcare hebben in opdracht van ZonMw een nieuwe lijst met 67 verpleegkundige aanbevelingen samengesteld waarvan aangetoond is dat deze niet werken of zelfs schade veroorzaken. Wanneer verpleegkundigen zouden ophouden met deze handelingen is veel leed, geld en tijd te besparen. Die tijd kunnen verpleegkundigen dan besteden aan zaken die wel waardevol zijn voor de patiënt: passende zorg!

Nieuw

Wat nieuw is aan deze lijst is dat er per sector een overzicht beschikbaar is van handelingen, dat deze geprioriteerd zijn door het werkveld, en dat er een lijst is ontwikkeld met Beter Doen handelingen. De Beter Laten lijst wordt op 1 juni overhandigd aan beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland, zodat zij er verder mee kunnen in de verpleegkundige praktijk.

Flinke besparing in leed, tijd, geld en duurzaamheid

Onderzoekers van het Radboudumc hebben 72 kwaliteitsstandaarden en richtlijnen voor verpleegkundigen en verzorgenden doorzocht. Zij zochten naar aanbevelingen die aangeven dat verpleegkundigen bepaalde handelingen beter kunnen laten. Voorwaarde was dat er bewijs is dat die handelingen niet werken. Daarbij zijn zij vergelijkbaar te werk gegaan als met de lijsten voor (huis)artsen en GGZ die eerder werden opgesteld. Bij de verpleegkundigen leverde dat 67 handelingen op. Aanbevelingen gaan onder andere over vrijheidsbeperkende maatregelen, geen overbodige lagen gebruiken onder de patiënt met risico op decubitus, geen blaasspoelen om  urineweginfectie te voorkomen of niet te vaak wassen of douchen ivm huidirritatie. Daarnaast is er ook een Beter Doen lijst opgesteld met 414 handelingen, bijvoorbeeld met aanbevelingen over valpreventie.

De onderzoekers hebben vastgesteld dat het ophouden met deze handelingen veel leed, tijd en geld kan besparen. Zo kan het verzorgend wassen zorgen voor meer comfort en minder huidproblemen bij patiënten en minder fysieke belasting en tijd bij de verpleegkundige. Daarnaast zorgt dit voor een grote besparing in kosten: in het ziekenhuis worden jaarlijks 5 miljoen mensen op bed gewassen. Een deel van de patiënten wordt al op deze manier verzorgd. Wanneer we 20% van de ziekenhuispatiënten verzorgend wassen in plaats van wassen met water en zeep besparen we daarmee minimaal 1 miljoen per jaar. Voor de verpleeghuizen en wijkverpleging hebben we geen directe cijfers over het aantal cliënten wat op bed gewassen wordt, maar dit komt op grote schaal voor en zal dus voor een nog grotere besparing zorgen. Bij de aanbevelingen over valpreventie weten we dat de directe medisch zorgkosten die gerelateerd zijn aan een val, bij 65-plussers die werden opgenomen de SEH en/of in het ziekenhuis 1,1 miljard euro was in 2020. De prognose is dat in 2030 deze kosten 2,4 miljard euro bedragen (Veiligheid NL, 2021). Het opsporen van ouderen met een verhoogd valrisico is de 1e stap naar effectieve valpreventie. Verpleegkundigen en verzorgenden, o.a. in de wijk, verpleeghuis en ziekenhuis, hebben hier een belangrijke rol is.

Meer verpleegkundig onderzoek

Projectleider Getty Huisman – de Waal noemt het aantal van 67 nog laag. “Dit staat in schril contrast met het aantal dat voor de artsen werd gevonden. We hebben ook nu in de huidige richtlijnen relatief weinig ‘Beter Laten’ aanbevelingen kunnen vinden. Dit komt onder meer omdat er weinig onderzoek gedaan is om scherpe aanbevelingen op te stellen voor de praktijk. Dit bewijst dat er veel meer verpleegkundig onderzoek nodig is”.

Lees meer op de website van de V&VN: 
Beter Laten: stoppen met handelingen zonder aantoonbaar nut | V&VN (venvn.nl)

 

Beschikbare infographics

 ALGEMEEN

  GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG
 

VERPLEEGHUISZORG

 

VERSTANDELIJK GEHANDICAPTEN ZORG

 
WIJKVERPLEGING
 

ZIEKENHUISZORG

 

 

Media-aandacht voor de lijst:

Arts en Auto: Goed voorbeeld - Arts en Auto

Zorgvisie: Waarom stoppen met niet-passende zorg geen miljarden oplevert

 AD: Matjes tegen doorlekken en wassen met water; hiermee kan zorgpersoneel beter stoppen | Gezond | AD.nl

Vilans: Niet-gepaste zorg laten bespaart leed, tijd en geld (vilans.nl)

ZonMw: Beter Laten en Beter Doen in de verpleging en verzorging | ZonMw

Trouw: Wijkverpleegkundigen schaffen ‘verplichte’ lijstjes af (dit artikel zit achter een betaalmuur)

NPO Radio 1, VillaVdB: Nieuwe lijsten met zaken die verpleegkundigen beter wel (of niet) kunnen doen


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht