Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Thomas Hoogeboom, PhD

Thomas-Hoogeboom resized.jpg

assistant professor, senior onderzoeker

+31 (0)24 36 15305
thomas.hoogeboom@radboudumc.nl

Dr. Thomas Hoogeboom is fysiotherapeut, bewegingswetenschapper en senioronderzoeker bij IQ healthcare en hoofdonderzoeker op de afdeling Fysiotherapie Centraal.


Het is Thomas zijn missie om “een significante impact te hebben op gepersonaliseerde, evidence-based fysiotherapie”. Samen met zijn groep realiseert hij deze missie door het gezamenlijke besluitvormingsproces tussen patiënt en fysiotherapeut te optimaliseren door 1) persoonsgerichte besluitvorminginstrumenten te ontwikkelen en implementeren, 2) N-of-1 methoden in de praktijk te integreren, en 3) klinische redeneerprocessen van fysiotherapeuten te optimaliseren. Daarnaast onderzoekt Thomas met zijn groep hoe fysiotherapeuten fysieke activiteit het best in de levens van kwetsbare groepen kunnen integreren.

De volgende projecten zijn kenmerkend voor zijn onderzoekslijn:

  1. 'Samen beslissen'. Thomas werkt samen met de University of Colorado, ClaudiocatioNet en Harteraad aan de ontwikkeling en implementatie van gepersonaliseerde herstelcurves (gebaseerd op “patiënten-zoals-ik”-algoritmen) om gedeelde besluitvorming te bevorderen tussen fysiotherapeuten en mensen met claudicatio intermittens. We bouwen vergelijkbare geïndividualiseerde curves om het hersteltraject te voorspellen voor mensen die herstellen van een totale knie arthroplastiek.
  2. 'Beter uit bed'. Beter uit bed is een programma dat er op is gericht om patiënten in het ziekenhuis meer fysiek actief te kunnen laten zijn. Dit doen zij door zorg niet meer rondom het bed te organiseren, maar door daadwerkelijk de patiënt centraal te stellen. In dit project werken implementatiedeskundigen (team Actie) en onderzoekers (team Research) samen aan de duurzame inbedding van dit project. Thomas is de hoofdonderzoeker van team Research.
  3. 'Coach2Move'. Coach2Move is een gepersonaliseerde fysiotherapeutische aanpak voor kwetsbare thuiswonende ouderen met mobiliteitsproblemen. Samen met prof. dr. Ria Nijhuis-van der Sanden, geeft Thomas leiding de nationale implementatie in Nederland. Daarnaast werkt hij samen met de Universiteit van Utah, om Coach2Move aan het Amerikaanse gezondheidssysteem aan te passen.

Verder is Thomas binnen het onderwijs betrokken als docent, ontwikkelaar en coördinator. De onderwerpen van zijn onderwijs liggen binnen de domeinen van evidence-based practice, onderzoeksmethologie en wetenschappelijke integriteit.

Publicaties T. Hoogeboom