VBHC prize 2017 voor twee projecten Radboudumc

II. ValueBasedHealthcare_nomineeprize2017_logo.jpg

Eerder berichtten we al over de twee Radboudumc-nominaties voor de VBHC prize 2017. Op 11 mei 2017 werd bekend dat beide projecten een prijs in de wacht sleepten. De Cost-effectiveness award 2017 ging naar het project ‘A virtual asthma clinic for children’ van het Amalia kinderziekenhuis van het Radboudumc. De Patient outcomes award 2017 was voor het project ‘Desired care during the last phase of life’. De awards werden uitgereikt door professor Michael Porter.

Het initiatief ‘Desired care during the last phase of life’ is opgezet in de regio Sittard/Geleen en is een uniek initiatief omdat het is gericht op het verbeteren van zorg voor palliatieve patiënten. De nadruk ligt hier op het begeleiden van de patiënt en diens naasten in het overlijdensproces. Door het vroegtijdig identificeren van de palliatieve fase door het meten van uitkomsten en multidisciplinaire samenwerking kunnen de patiënt en familie meedenken over het zorgproces en werken zorgprofessionals beter samen.

Dit project viel op, omdat in basis het gedachtegoed van VBHC minder geschikt is voor eindelevenszorg. De VBHC jury was zeer te spreken over hoe de principes van VBHC, en meer specifiek de drie niveaus van uitkomsten, in dit project omgewerkt zijn naar een bruikbare set uitkomstindicatoren voor de laatste levensfase.

Stef Groenewoud en Anne Wichmann van IQ healthcare zijn verantwoordelijk voor de effectmonitoring en –evaluatie van dit zorgpad. Ze meten oa. de ervaren kwaliteit van de stervensfase, de door mantelzorgers ervaren belasting en ook het zorggebruik (bijv. meer/minder opnames in het ziekenhuis). De Universiteit Maastricht voert de procesevaluatie uit en het project is gefinancierd door CZ zorgverzekeringen.

Lees ook het VBHC gerelateerde blog in Zorgvisie 'Hoe creëer je excellente patiëntwaarde?'.


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht