FindMyApps moet de wereld voor mensen met dementie weer een stukje groter maken

In het kader van haar promotieonderzoek ontwikkelde Yvonne Kerkhof het concept FindMyApps, een database met dementievriendelijke apps én een training voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers. In haar onderzoek beschrijft ze de ontwikkeling, het testen en de evaluatie van de FindMyApps studie. De apps dienen ter ondersteuning van de dagelijkse en sociale activiteiten van mensen met dementie.

Kerkhof, promovenda van prof. dr. Maud Graff (2e promotor, Radboudumc, IQ healthcare en Revalidatie), prof. dr. Rosemarie Droës (1e promotor, VUMc, ouderenpsychiatrie) en dr. Ad Bergsma (Saxion University) promoveerde op 8 oktober jl. aan de VU op haar proefschrift “Digital Support for self-management and meaningful activities of people with dementia: the FindMy Apps development, feasibility and implementation of a touch screen intervention”. 

In Nederland zijn op dit moment 290.000 mensen met dementie en de verwachting is dat het aantal verdubbelt tot ruim 500.000 in 2050. Mensen met dementie, die door verlies van vaardigheden gaandeweg hun hobby’s en vertrouwde bezigheden moeten opgeven, willen nog steeds graag activiteiten ontplooien. Veel van deze mensen wonen nog thuis en volgens onderzoeker, en hoofddocent bij Saxion hogeschool, Yvonne Kerkhof, vallen veel mensen met dementie na de diagnose al snel in een gat. Ze hebben misschien nog niet direct hulp nodig, maar ze zijn wel ontheemd en voelen zich onzeker door uitval van hun cognitieve functies.

Gebruik van tablets en apps kan mensen met beginnende dementie helpen hun tijd zinvol te besteden en meer grip op hun leven te houden. Deze mogelijkheden worden nog onvoldoende benut. Het is moeilijk om, in het oerwoud van Apple en Google Play, apps te vinden voor mensen met dementie die aansluiten bij hun interesses, behoeften en mogelijkheden. Jammer! Er zijn namelijk best veel apps op het gebied van muziek, spelletjes en natuurapps en apps die ondersteunen bij structuur, medicatie-inname, ophalen van herinneringen, of bij het vinden van de weg. 

Samen met studenten en onderzoekers van Saxion, VU medisch centrum, Radboudumc en het softwarebedrijf EUmedianet ontwikkelde Kerkhof een eigen database, FindMyApps, met dementievriendelijke applicaties op het gebied van zelfmanagement en zinvolle activiteiten. Mensen met dementie kunnen een gebruikersprofiel aanmaken, eventueel met behulp van een mantelzorger. Een overzichtelijke keuzehulp leidt hen dan naar de apps die bij hen passen.

FindMyApps biedt een simpele en bruikbare oplossing en wordt door mensen met dementie en mantelzorgers als gebruiksvriendelijk ervaren, zo blijkt uit het onderzoek van Kerkhof. 

Het onderzoek laat zien dat met eenvoudig te bedienen technologische hulpmiddelen de sociale inclusie van mensen met dementie kan worden bevorderd. Deelnemers met dementie ontdekten apps die ze vervolgens regelmatig leerden gebruiken. Zoals iemand met beginnende dementie enthousiast zegt: ‘Er zitten apps in die in mijn stadium van dementie erg bruikbaar zijn en me meer zelfvertrouwen geven’. En een mantelzorger geeft aan: ‘Door FindMyApps worden nieuwe ideeën aangeboord en dat is pure winst, omdat doorgaans het nemen van initiatief voor activiteiten afneemt bij mensen met dementie’. 

Yvonne Kerkhof laat door dit baanbrekende onderzoek zien dat nieuwe technologie zeer behulpzaam kan zijn in het leven van mensen met dementie. De positieve gezondheid krijgt een boost; ondanks cognitieve beperkingen kunnen mensen met dementie toch meedoen in de digitale samenleving. Inmiddels loopt er ook een gerandomiseerd vervolgonderzoek van deze studie.

 Klik hier voor de link naar het proefschrift.

 


Reacties op dit nieuwsbericht

Reageer op dit nieuwsbericht

< terug naar het overzicht