Klachten na COVID zijn persisterend en enorm beperkend voor substantiële groep mensen

Recent verscheen in JMIR Public Health and Surveillance een artikel over hoe mensen met aanhoudende klachten na COVID-19, die gebruik hebben gemaakt van de paramedische herstelzorgregeling, herstelden tijdens de eerste zes maanden na aanvang van de behandeling. Vanuit IQ healthcare waren Koen Verburg, Maud Graff, Philip van der Wees en Thomas Hoogeboom medeauteurs van dit artikel.

Deze studie laat, in lijn met andere (inter)nationale studies, zien dat voor een substantiële groep mensen de klachten na COVID persisterend en enorm beperkend zijn. Daarnaast blijkt het lastig te zijn om de groep die minder goed herstelt al bij de start van de behandeling te identificeren.
Dit is de eerste van verschillende publicaties die nog gaan volgen uit het #ParaCov consortium. Samen gaan deze studies een beeld schetsen over de paramedische herstelzorgregeling zoals deze is geïntroduceerd in Nederland om mensen met post-COVID klachten te ondersteunen.

Lees hier de publicatie: Evaluation of Primary Allied Health Care in Patients Recovering From COVID-19 at 6-Month Follow-up: Dutch Nationwide Prospective Cohort Study