Voetbalclubs helpen hun fans gezonder te leven

Eurofit.jpg

Op 5 februari jl. verscheen de publicatie van de Eurofit studie in PlosMedicine. Uit dit artikel blijkt dat een speciaal leefstijlprogramma voor mannelijke voetbalfans, EuroFIT, in staat is om hen aan te motiveren meer te bewegen en gezonder te eten. Dit leidt tot een gezonder gewicht en een gezonder bloedwaardenprofiel. Daarnaast voelen de fans zich vitaler en verbetert hun algemene welzijn omdat ze ook na 1 jaar nog actiever zijn en een beter eetpatroon ontwikkelen.

EuroFIT is een door de EU gefinancierd programma voor mannelijke voetbalfans met overgewicht in de leeftijd van 30 tot 65 jaar. De clubs die deelnamen in Nederland waren: ADO Den Haag, FC Groningen, PSV, Vitesse, in Engeland: Arsenal, Everton, Newcastle, Manchester City, Stoke City, in Noorwegen Rosenborg, Strømsgodset, Vålerenga en in Portugal: Benfica, Porto en Sporting. Onder leiding van een clubcoach werkten de fans bij hun favoriete voetbalclub 12 weken lang iedere week aan hun leefstijl.

De internationale studie werd in Nederland geleid door Amsterdam UMC, locatie VUmc (Hidde van der Ploeg, Femke van Nassau, Judith Jelsma) in samenwerking met het Radboudumc, afdeling IQ healthcare (Ria Nijhuis-van der Sanden, Irene van de Glind, Inger Abma, Anita Huis). Er is een plan ontwikkeld voor succesvolle en duurzame implementatie dat in een pilot is getest bij profclubs die geen deel uitmaakten van de trial (o.a. bij SC Heerenveen in Nederland).

Met de uitkomsten van het onderzoek is het European Healthy Stadia Network momenteel in samenwerking met de UEFA bezig om een systeem op te zetten om EuroFIT aan profclubs in heel Europa aan te kunnen bieden.

Klik hier voor meer informatie over het programma.

Klik hier voor de publicatie.